10 Ocak 2011 Pazartesi

UTANMAK



UTANMAK

''Utanmak'' aslında her insanda olan bir duygdur, fakat kiminde bu duygu daha yogun kiminde ise çok az yaşanır.Bana göre bu duyguyu çok yogun yaşamak insan hayatını bir zaman sonra etkilemeye başlar hayatınızı bunun üzerine kurmaya başlarsınız. Bunun sonucunda toplumdan uzaklaşır çevrenizde fazla kişi olmaz düzgün iletişim kuramadığınız için.

Aşırı derecede utanıyorsak eğer ilk olarak kendimize olan özgüvenimizi gözden geçirmeliyiz. Yapamıcam, başaramıcam psikolojisinden kurtulmamız gerekir.

 Utangaçlık küçük yaşta daha çok aile tarafından aşılanan bir duygudur.Mesela büyüklerin yanında fazla konuşulmaması gibi. Bundan sonra okul hayatında da kalabalık sınıflarda söz hakkı almayıp konuşamamak bu duyguyu daha yoğun bir şekilde ortaya çıkarır.

Okulda bu duygu daha fazla ortaya çıkmaya başlar ve bundan sonra bunu bastırmak daha da zor hala gelir.

Utanmayı bu kadar kötü birşeymiş gibi göstermek istemiyorum sadece herşey gibi bu da belirli bir ölçütte yaşanmalıdır. Bazı insanlara da utmaz veya ar damarın yokmu senin deriz. Böyle insanlarda bence nerede ne şekilde davranacağını bilemezler. Ya da bildiğini sanır fakat yanlış hareketler veya yanlış kelimeler kullanabilrler.

Bence ne çok utangaç ne de ardamarı çatlamış olarak gözükmemeliyiz karşı taraftan. Herşeyde olduğu gibi bu duyguyuda yeterli düzeyde yaşamalıyız. 

İNTERNET'İN UTANMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Bana göre internet hayatında utanma duygusu diye bir şey kalmadı. Çünkü insanlar bişeyler yazarken karşısında insan değil monitör var olduğunu sanıyorlar diye düşünüyorum. Bu utanç kaybı ile orantılı olarak insanların birbirlerine karşı olan saygılarını da kayıp ediyorlar bence.İnternetin yararlı var tamam doğru ama en az o kadar da zararı olduğunu düşünüyorum.  

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder